terug naar de homepage
Depressie.eu geeft informatie over orthomoleculaire en complementaire behandelingen van depressies.
De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van het gezond maken en houden van het menselijk lichaam door middel van een optimale aanvoer van voedingsstoffen in de vorm van volwaardige voeding samen met het gebruik van voedingssupplementen.
Complementaire behandelwijzen zijn therapiëen en behandelingen die aanvullend op de reguliere geneeskunde kunnen worden ingezet.
Lage tryptofaan inname oorzaak depressie
De stof tryptofaan, die onder andere voorkomt in kalkoen, bananen en zuivel, speelt een belangrijke rol in het behouden van een goede gemoedstoestand en een goed geheugen. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd op de Universiteit van Maastricht, gepubliceerd in het vakblad 'Brain, Behavior and Immunity'.
Tryptofaan is een precursor van de stof serotonine. Serotonine is een neurotransmitter, een stof die het mogelijk maakt voor de hersencellen om met elkaar te communiceren. Bij een tekort aan tryptofaan verlaagt de hoeveelheid serotonine in de hersenen en dit leidt tot een verminderde werking van bepaalde mentale taken en depressieve gevoelens.
Het effect van een tekort aan tryptofaan op de gemoedstoestand is bij mensen met een erfelijke aanleg voor depressie vele malen groter dan bij de erfelijk niet belaste personen.
19 november 2002