terug naar de homepage
Depressie.eu geeft informatie over orthomoleculaire en complementaire behandelingen van depressies.
De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van het gezond maken en houden van het menselijk lichaam door middel van een optimale aanvoer van voedingsstoffen in de vorm van volwaardige voeding samen met het gebruik van voedingssupplementen.
Complementaire behandelwijzen zijn therapiëen en behandelingen die aanvullend op de reguliere geneeskunde kunnen worden ingezet.
Depressie en beweging
Regelmatig bewegen kan een effectieve manier zijn om sommige vormen van depressie te behandelen. Fysieke activiteit verandert de hersenchemie en leidt tot gevoelens van welbehagen. Ook kan beweging een effectieve behandeling zijn voor chronische angst. Sommige onderzoeken laten zien dat regelmatig bewegen net zo effectief kan zijn bij het verminderen van milde tot matige depressie als andere behandelingen zoals medicatie.
Gemiddeld bewegen depressieve mensen ongeveer de helft minder dan mensen die niet depressief zijn. De verminderde cardiovasculaire fitheid die het gevolg hiervan is zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Depressieve mensen bewegen vaak minder als gevolg van hun depressie, maar onderzoeken laten zien dat depressie ook het gevolg kan zijn van te weinig bewegen.
Inspanning verbeterd stemming
Onderzoekers van de Iowa State University lieten twintig proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar een kwartier lopen op een tredmolen. De snelheid mocht zelf worden bepaald. Het bleek dat de proefpersonen zich beter voelden en meer energie kregen. Een kwartier na het einde van de wandeling voelden zij zich bovendien kalmer dan voordat ze begonnen met de wandeling.
Dit onderzoek laat zien dat inspanning niet perse intensief hoeft te zijn of van lange duur om een positief effect te hebben op de symptomen van depressie. Ander onderzoek daarentegen wijst juist uit dat een langere inspanningsduur een groter positief effect heeft. De grootste kans op succes wordt dus vooralsnog verkregen bij ruim voldoende dagelijkse inspanning. Een half uur per dag is een goede start, maar voor optimale resultaten is dagelijks een uur lichte tot matige inspanning geen overbodige luxe.
Aerobe inspanning bijna net zo effectief als antidepressiva.
Uit onderzoek onder 156 depressieve mannen en vrouwen bleek dat in de groep die alleen beweging kreeg 'voorgeschreven' de depressieve symptomen vrijwel net zo sterk verminderden als in de groep die alleen behandeld werd met antidepressiva. De proefpersonen die de antidepressiva kregen en daarnaast ook nog bewogen hadden de beste resultaten. Wel trad de verbetering in de bewegingsgroep wat later op dan in de groep die de medicatie kreeg.
6 november 2006