terug naar de homepage
Depressie.eu geeft informatie over orthomoleculaire en complementaire behandelingen van depressies.
De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van het gezond maken en houden van het menselijk lichaam door middel van een optimale aanvoer van voedingsstoffen in de vorm van volwaardige voeding samen met het gebruik van voedingssupplementen.
Complementaire behandelwijzen zijn therapiëen en behandelingen die aanvullend op de reguliere geneeskunde kunnen worden ingezet.
Voeding, medicijnen en depressie
Slechte voeding kan een desastreus effect hebben op het geheugen, de coördinatie, concentratie, gezond verstand, gedrag en de gemoedstoestand, hoewel dit zelden wordt erkend door medische professionals. Mentale problemen zijn gerelateerd aan een tekort aan ijzer, magnesium en de B-vitamines. Een zink-tekort is ook vaak een belangrijke factor bij het ontstaan van depressies en leidt tot vermindering van de eetlust met als logisch gevolg een tekortschietende voeding, onvermijdelijke chronische vermoeidheid en uiteindelijk depressie.
Antidepressiva
Huisartsen diagnosticeren vermoeidheidsklachten vaak als symptomen van een aanwezige depressie en schrijven als eerstelijns behandeling dan antidepressiva voor. Helaas belemmeren veel van deze medicijnen de absorptie van zink. Het gevolg hiervan is een nóg lagere zinkstatus in het lichaam waardoor de werkelijke oorzaak van de vermoeidheid, namelijk dit zinktekort, verder verslechterd. Dit kan op de lange duur dus onmogelijk leiden tot het verdwijnen van de vermoeidheid.
Bronnen
Het is daarom voor iedereen maar mensen met vermoeidheidsklachten in het bijzonder belangrijk om voldoende zink met de voeding binnen te krijgen. Goede bronnen van zink zijn onder andere schaaldieren, pompoenpitten, paddestoelen, gefermenteerde soya, granen, sesamzaad, cacao, kaas en noten (vooral amandelen).
Naarmate de consumptie van fastfood toeneemt, neemt de aanvoer van zink in de voeding af. Voeding die niet algemeen beschouwd wordt als fastfood zoals kant-en-klaar maaltijden zijn vaak ook arm aan zink. Kant-en-klaar maaltijden vervangen door verse voeding is het verstandigst, maar het gebruik van een goed multivitaminepreparaat is altijd, óók wanneer gezond gegeten wordt, een goede keus. Een multi bevat altijd zink en zorgt ook voor voldoende aanvoer van andere essentiële voedingsstoffen. Voor wat betreft de zink is het belangrijk uzelf ervan te verzekeren dat het product een goed opneembare vorm van zink bevat. De best opneembare vormen zijn (in afnemende volgorde van aanbeveling): zink glycinaat (vaak aangeduid als aminozuur gebonden), zink picolinaat, zink citraat, zink gluconaat. De opname van bijvoorbeeld zink oxide en zink sulfaat is aanzienlijk slechter dan van voorgaande organische vormen.
Voedingssupplementen vullen gezonde voeding aan
Voedingssupplementen moeten echter nooit worden gezien als vervanging van verse gezonde voeding. Gezonde voeding bevat ontelbaar verschillende gezondheidsbevorderende stoffen. Een multi zorgt alleen voor adequate aanvoer van de vitamines en mineralen. Ook bij gezonde voedingsgewoonten levert de voeding vaak niet een optimale hoeveelheid van alle voedingsstoffen en een goede multi is dan een garantie voor een goede aanvoer hiervan.
Medicijntekort
Aandoeningen die het gevolg zijn of het gevolg kúnnen zijn van voedingstekorten dienen altijd eerst 'behandeld' te worden door middel van het wegwerken van dit tekort, hetzij met voeding hetzij met supplementen of beide. Een aandoening zoals bijvoorbeeld depressie is tenslotte nooit het gevolg van een tekort aan medicijnen, wél van een tekort aan goede voeding. Laten we dan eerst de oorzaak wegnemen en pas als dát niet helpt beginnen met symptoombestrijding.
23 december 2006