terug naar de homepage
Depressie.eu geeft informatie over orthomoleculaire en complementaire behandelingen van depressies.
De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van het gezond maken en houden van het menselijk lichaam door middel van een optimale aanvoer van voedingsstoffen in de vorm van volwaardige voeding samen met het gebruik van voedingssupplementen.
Complementaire behandelwijzen zijn therapiëen en behandelingen die aanvullend op de reguliere geneeskunde kunnen worden ingezet.
Omega-3 vergroot hersenen
13 april 2007
Omega-3 vetzuren uit vette vis zoals zalm zorgen voor een toename van het hersenvolume in gebieden van de hersenen die een grote rol spelen in de gemoedstoestand en het gedrag, zo luidt de conclusie van een onderzoek op de Universiteit van Pittsburgh.
Dieronderzoek had aangetoond dat het verhogen van de omega-3 inname leidt tot structurele veranderingen in de hersenen. En afgelopen jaar bleek al uit onderzoek dat mensen met lage bloedwaarden van omega-3 vetzuren eerder geneigd waren negatief tegen dingen aan te kijken en ook waren ze impulsiever. Nu werd gekeken of de inname van lange keten omega-3 vetzuren ook van invloed was op het volume van de hersenen en dan vooral in hersengebieden die een rol spelen bij de gemoedstoestand.
Onderzoekers ondervroegen 55 gezonde volwassen deelnemers om hun gemiddelde lange keten omega-3 inname te bepalen. Het hersenvolume werd bepaald met behulp van een hoge resolutie MRI. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers met een hoge inname van lange keten omega-3 vetzuren een groter hersenvolume hadden in gebieden die een rol spelen bij emoties en de regulatie daarvan - de bilaterale frontale cingulate cortex, de rechter amygdala en de rechter hippocampus.
Dit suggereert dat omega-3 vetzuren structurele verbeteringen bevorderen in hersendelen die belangrijk zijn bij de regulatie van emoties en de gemoedstoestand. Ook al omdat deze zelfde hersengebieden kleiner zijn bij mensen met bijvoorbeeld zware depressie. Volgens de onderzoekers is er echter meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen of omega-3 vetzuren daadwerkelijk zorgen voor veranderingen in de hersenen.